ENAT Endüstriyel Ağaç Tasarımı

    ENAT ENDÜSTRİYEL AĞAÇ TASARIMI

    YEŞİL ÖRTÜ KORUNMALIDIR

    “Dünyanın başına büyük dert olan ‘Karbon Emisyonu’ ve küresel ısınmaya karşıda en etkili çare hiç şüphesiz yeşil örtüyü korumak ve genişletmektir. Bu soruna çare olan ağaç yetiştirme ve kitlesel odun hammaddesi üretimini amaçlayan ağaç tarımı yapmak, ekonomiye olduğu kadar, çevreye hizmet etmek ve sosyal sorumluluğa duyarlı olmaktır.”

    Ali Nihat Gökyiğit

    ENAT, “Endüstriyel Orman Plantasyonlarının Tesisi ve Geliştirilmesi Projesi” çerçevesinde ülkemizde endüstriyel ağaçlandırmalar yapmak üzere kurulmuş ilk şirkettir. Ali Nihat GÖKYİĞİT’in önderliğinde, 26 kurucu ortak tarafından 2005 tarihinde kurulan şirketin açık adı, Endüstriyel Ağaç Tarımı Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’dir.

    Projenin amacı doğal ormanlarımızın, üzerindeki üretim baskısının azaltılmasıyla daha iyi korunması, artan hammadde ihtiyacını karşılayarak dış pazarlara bağımlılığın azaltılması, erozyonun önlenmesi, karbon emisyonunun azaltılması, yeni istihdam alanları oluşturulması, kırsal kalkınmaya katkı sağlanması şeklinde özetlenebilir.

    HER ZAMAN YENİDEN AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI

    Bu projeyle birlikte; Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde özel mülkiyetteki 3. ve 4. sınıf tarım alanları ile ağaçlandırılması gereken bozuk orman ve hazine arazilerinden temin edilecek sahalarda, her yıl asgari 300 hektar alanda endüstriyel ağaçlandırma yapmak, lif yonga, kâğıt ve ambalaj sanayinin ihtiyacı olan ince çaplı odun üretmek, fidan dikim tarihinden itibaren asgari, 18-20 yıl sonra, son hâsıla kesimi yapıp, boşalan sahayı yeniden ağaçlandırmak hedeflenmektedir.

    BAKANLIK, ÜNİVERSİTE, TEMA ve ENSTİTÜ BİRLİKTELİĞİ

    Ülkemizin nüfus artış hızına paralel olarak odun hammaddesi ihtiyacı da hızla artmaktadır. Sanayinin odun talebinin %93’ü doğal ormanlarımızdan sağlanarak veya yurt dışı kaynaklarından satın alınarak karşılanmaktadır. Doğal ormanlarımızı daha iyi koruyabilmek, dış pazarlara bağımlılığımızı azaltmak, kırsal kalkınmaya katkı sağlayıp istihdam yaratmak, orta ve uzun dönemde karlı yatırımlar yapabilmek gibi duyarlılık girişimini hedefleyen fikirlerle; Çevre ve Orman Bakanlığı ile TEMA Vakfı iş birliği, İstanbul ve Düzce Orman Fakültesi’nin katkıları, Hızlı Gelişen Orman Ağaçları ve Kavakçılık Araştırma Enstitüsü’nün teknik yardımı ile Türkiye’de “Endüstriyel Orman Plantasyonlarının Tesisi ve Geliştirilmesi Projesi” hazırlanıp ENAT’ın kurulmasıyla uygulamaya konulmuştur.

    ZAMANLA ORTAKLIK YAPISI GELİŞEN ENAT A.Ş. ORTAKLARI ARASINDA;

    • ANG Yatırım Holding
    • AZTAŞ İnşaat Taahhüt Ticaret ve Sanayi A.Ş
    • BORUSAN Birlik Danışmanlık ve Organizasyon Hizmetleri A.Ş
    • ÇAMSAN A.Ş.
    • HUŞ Mühendislik Organizasyon ve Sera Ürünleri San. Tic. Limitet Şti
    • İVEDİ Finansal Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti
    • KASTAMONU Entegre A.Ş.
    • KORAY Holding A.Ş.
    • KORAY Yapı Endüstrisi ve Ticaret A.Ş.
    • NITROMAK DNX Kimya Sanayi A.Ş
    • OYKA Kâğıt Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. ŞAHİNLER Holding A.Ş.
    • TEKZEN Paz. İthalat İhracat Ticaret ve İnşaat Malzemeleri Yatırım A.Ş.
    • TURHAN Mühendislik Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti ile
    • VİEM Ticari ve Sanayi Yatırım Limitet Şirketi ORMA A.Ş.
    • YONSAN Ege Yonga Levha Sanayi ve Ticaret A.Ş.

    ÜLKEMİZİN SEÇKİN DUYARLI İŞ ADAMLARI ve DOĞA SEVER VATANDAŞLARIMIZDAN;

    Ali Yıldırım, Feyyaz BERKER, Murat GİGİN, Şenel YAYGIN, Ali İbrahim YALÇIN, Ergün ASLAN Yasemin Aslı YALÇIN, Ümit Can ÖZDEMİR, Suzan KOÇAK, Muammer ERDOĞAN
    İpek BOZKURT, Z.Dilek ENGİN, Erdoğan Sağlam yer almaktadır.

    Kuruluşundan buyana geçen 6 yıllık süre içerisinde. Şirketin ortak sayısı 26’dan 29’a, sermayesi ise 2 milyondan 7,5 milyon TL’ye yükselmiştir.2005 yılında kurulan ENAT A.Ş.’nin ağaçlandırma alanları olan Bursa Karacabey, Balıkesir Ezine, Çanakkale Gelibolu’daki 1.400 dönüm arazi üzerine 1.7 milyon adet ekim ile sahil çamı ve kızılçam gibi ağaç türleri ile hızlı yetişen ağaç tarımı (plantasyon) yapılmaktadır. Bu yatırımlar 25 değişik köy coğrafyasında devam etmektedir.

    Rotasyon süresi 20 yıl olan bu girişimde ilk ekilen sahalarda 7. yıl tamamlanmıştır. Ayrıca, yaklaşık 200 dönüm arazide en yaşlısı 3. senede olan 38.000 adet badem ağacımız bulunmaktadır. Badem hasadı 4. yıl itibari ile başlayacaktır.

    Temarı

    TEMA Vakfı ve A.Nihat Gökyiğit tarafından kurulan ANG Vakfı desteği ile 2002 yılında çalışmalarına başlayan TEMARI, “Herkes için sağlıklı ve doğal yaşam mümkün” mottosu ile 14 yıldır organik ve yüzde yüz sağlıklı ürünler üretmektedir.

    Yerli üreticileri koruma politikasına sahip TEMARI kurulduğu günden bu yana “adil ve dürüst” ticaret ilkesiyle çalışmalarını sürdürmektedir. Bu duyarlı ilke TEMARI’nın doğuşuna yön veren mihenk taşıdır. TEMA ile yakın işbirliği çerçevesinde kırsal kalkınma projelerine destek veren TEMARI, satın alınan her TEMA ve SAKLI CENNET markalı ürünlerle doğal ve organik yaşamı tercih edenleri bu güzel işbirliğine ortak etmektedir. Ürünlerin büyük çoğunluğu TEMARI’nın kendi özel arazilerinde yetiştirilirken bir bölümü de alanında uzman iş ortaklarından temin edilmektedir.

    SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DOĞAL YAŞAM
    TEMARI’nın tarım, arıcılık, hayvancılık ve süt ürünleri; işleme, etiketleme, depolama, pazarlama faaliyetleri, uluslararası sertifikasyon firması “IMO CONTROL Sertifikasyon Kuruluşu” tarafından, Organik Tarımın Esasları ve Uygulanması’na İlişkin Yönetmelik Standartları’nca değerlendirilerek, uluslararası firmalarının TS EN 45011’e göre akreditasyon güvencesini vermektedir. Doğallığın eşsiz görünüşü ve tadı bu nedenle mutlak suretle koruma altındadır. TEMARI, sürdürülebilir bir doğal yaşam döngüsü için her zaman olduğu gibi çalışmalarını titizlikle devam ettirmektedir.

    TEMARI, aynı zamanda Macahel Arıcılık A.Ş. ile işbirliği yaparak arıcılara organik bal üretebilmeleri için eğitimler verirken, üretim sözleşmeleri yapmakta ve üretilen balları satın alarak pazarlamaktadır. İsviçre Merkezli IMO sertifikasyon kuruluşuyla işbirliği yapılarak laboratuvar sonuçları olumlu gelen arıcıların balları TEMARI A.Ş. tarafından satın alınarak paketlenme ve satış aşamalarında da miktar ve kalitesi kontrol edilmektedir. Satın alınan bu ballar TEMA ve SAKLI CENNET adı altında satışa sunulmaktadır.

    TEMARI yazısında, İMO CONTROL yerine,

    “ECOCERT IMO Sertifikasyon Denetleme ve Dağıtım Ltd. Şti tarafından”     yazısı gelecek.

    İletişim adresi ise;

    Akatlar Mah. Zeytin oğlu Cad. Yeşim Sok. No:19 /1

    Akatlar / Beşiktaş İST. Tel: 0(212) 351 25 73 – 74

    Tüm soru, görüş ve önerileriniz için email: info@saklicennet.com.tr

     

    Endüstriyel Ağaç Tasarlama